3000 yıllık tarihiyle Assos (Behramkale), antik çağın izlerini taşıyan turistik merkezlerinden biridir. Assos antik şehri, yüksek kayaların üzerine kurulmuştur ve çeşitli tarihi dönemlerden birçok tarihi eser kalmıştır. Restore edilme sürecinde Assos bölgesinin orijinal mimarisi bozulmamış ve özgünlüğü korunmuştur. Gerek temiz havası gerekse muhteşem doğası ile Assos, şehrin karmaşasından uzaklaşmak ve huzur dolu bir tatil yapmak isteyenlerin tercihi haline gelmiştir. Assos’a yıl boyunca her mevsimde gidilebilir. Assos’a adımınızı attığınız ilk andan itibaren etrafınızı birçok tarihi güzellik ve manzara sarmaktadır. Assos aynı zamanda Aristoteles’in etkilendiği ve burada kendi felsefe okulunu kurmasına neden olan şehir olarak da bilinmektedir. Aristoteles 3 yıl boyunca Assos’ta yaşamıştır.
Assos’ta Tunç Çağı’nda yaşayan insanların olduğuna dair birtakım kalıntılar bulunduğu bilinmektedir. Fakat bu kanıtlar henüz bir kesinlik kazanmamıştır. M.Ö.560’da bölgeye Lidyalılar sahip olmuş ve daha sonra Assos Salamis’de Perslerin yenilmesiyle bölge bağımsız bir bölge haline gelmiştir. Assos’un bir dönem Galyalıların eline geçtiği de bilinmektedir. Galyalılar sonrası Assos Bergama krallığıyla birleşmiş ve sonrasında Roma İmparatorluğu’na bırakılmıştır. Assos en büyük gelişimi Roma döneminde göstermiştir. Aynı zamanda Assos Anadolu’da Hıristiyanlığı en erken kabul eden kentlerden biridir.
Assos, 18. yüzyılda seyahat eden bir çok kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Bu dönemde bölgeyi ziyaret eden birçok gezgin ve araştırmacı, Assos’taki yapıların yeterince iyi korunmuş halde olduğunu belirtmiştir.
Assos’taki başlıca kalıntıları Akropolis’teki Athena Tapınağı, Bizans surları, Hüdavendigar Cami, şehir sur duvarları, Gymnasion, Agora, Stoa, Bouleuterion, tiyatro ve kilise oluşturmaktadır.
Assos’ta tüm bölgelerde yapılması gereken çalışmalar henüz tamamlanmamıştır. Bu nedenle bazı çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hala devam etmektedir.
Assos, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Edremit Körfezi arasındaki bölgede yer almaktadır. Bu bölgenin antik çağdaki ismi ise Troad veya Troas olarak kabul edilmektedir. Çanakkale il merkezine 90 km uzaklıkta olan Assos, Troas bölgesinin güney kıyısında bulunmaktadır. Aynı zamanda bu bölge Midilli Adası’nın tam karşısında yer almaktadır. Bir tepe üzerine kurulması nedeniyle bölge manzara açısından zengindir. Kentin batısındaki surlarda toplamda 6 kapı bulunmaktadır. Assos surlarında kulelerin genellikle dört köşeli olduğu bilinmektedir. Assos’un günümüzde varlığını sürdürmekte olan surları M.Ö. 4. yüzyılda yapılmıştır.
Assos’un felsefe için varlığı oldukça önemlidir. Dünyanın en önemli filozoflarından biri olan Aristoteles hayatının 3 yılını Assos’ta geçirmiş ve M.Ö. 347-344 yılları arasında burada bir felsefe okulu kurmuştur.
Assos’un yönetimini eline geçiren Eubulos ölümünden sonra yönetimi kölesi olan Hermenias alır.
Hermenias, Eubulos yaşarken felsefe dersleri için Platon’un Atina’daki okulu Akademi’ye gittiğinde Aristo’yu Assos’a davet eder. Hermenias’ın amacı Platon’un Devlet adlı kitabında anlattığı ideal devlet yönetimini Assos’ta uygulamaktır.
Aristo, Assos kentine gittiğinde Hermias’ın danışmanı ve arkadaşı olur, burada kendi felsefe okulunu kurar. Tüm bu sebeplerle Assos, felsefe bilimiyle ilgilenenler için oldukça önemlidir.
Günümüzde Assos’un felsefeyle ilgilenenler için hala önemini koruyor olmasının bir nedeni de Assos’ta Örsan K. Öymen’in 2000 yılından beri felsefe etkinlikleri ve toplantıları düzenlemesidir.
Otelimize ulaşmak için ilk olarak, Assos’dan Babakale’ye doğru ilerleyen yola girmeniz gerekiyor. 9 km sonra yolun solunda ilk önce Bektaş Köyü tabelasını, sonra sırasıyla Balabanlı ve Koyunevi tabelalarını göreceksiniz. Bu 3 alternatif yoldan birini takip ederek, Sokakağzı’na ulaşabilirsiniz. Koyun sonuna kadar ilerleyen sahil yolu sizi Assos Longevity Otele getirecektir.
Bir yanıt yazın